Wydarzenia
CIEKAWE ZAJĘCIA EDUKACYJNE, SPOTKANIA I IMPREZY
SUKCESY
NIEZAPOMNIANE WYCIECZKI
WYKWALIFIKOWANA KADRA

Dnia 21 listopada klasa 2GE w ramach projektu edukacyjnego, wzięła udział w konkursie zorganizowanym przez firmę Lubella. Głównym zadaniem było przygotowanie potrawy z wykorzystaniem produktów organizatora. Uczniowie postanowili zrobić dwie sałatki: owocową z użyciem płatków żytnich i warzywną z makaronem pełnoziarnistym tej firmy.
Cała klasa świetnie się bawiła. Każdy uczeń mógł sprawdzić swoje umiejętności kulinarne i porównać je z innymi.
Przepisy na konkursowe sałatki:
-Sałatka a'la KEN z makaronem
Składniki:
makaron pełnoziarnisty Lubella-200 g
szczypiorek-1/4 pęczka
pietruszka-1/4 pęczka
rzeżucha-3 garści
śmietana kremówka-150 ml
musztarda-2 łyżeczki
oliwa z oliwek-2 łyżeczki
mleko-2 łyżeczki
ser podpuszczko-150 g
rzodkiewka-4 sztuki
orzechy włoskie-szklanka(250 ml)
mix sałat-200 g
przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie rośliny zielone drobno siekamy lub rwiemy. Wrzucamy do miski.
W kubku robimy dressing - mieszamy ze sobą śmietanę, musztardę, olej i mleko. Doprawiamy.
Ser kroimy w drobną kostkę.Siekamy rzodkiewkę. Wrzucamy do miski i mieszamy.Dodajemy ugotowany makaron. Polewamy dressingiem. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
Podprażone na patelni orzechy wysypujemy na wierzch. Dla ozdoby dodajemy pozostałą garść rzeżuchy.

-Sałatka owocowa fantazja Ken-u
Składniki:
płatki żytnie Lubella-200 g
kiwi-3 sztuki
banany-3 sztuki
jabłko-2 sztuki
żurawina-50 g
sok z cytryny-2 łyżki
Przygotowanie:
Owoce obieramy ze skórki. Kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy 3/4 potrzebnej żurawiny, 3/4 potrzebnych płatków i sok z cytryny. Wierzch posypujemy resztą produktów.
SMACZNEGO!

Marta Goluch